Ontdek DigitalStrom – het makkelijke domotica systeem!

DigitalStrom is een domotica systeem dat het stroomnet als communicatiemedium gebruikt.  Een DigitalStrom-netwerk bestaat uit een server die via seriële verbindingen is gekoppeld aan zogeheten DigitalStrom-meters. De meters worden achter elke zekering in de groepenkast geplaatst. De meter fungeert als dirigent voor de actoren en sensors in de groep en meet het energieverbruik van de groep.

.. Eindelijk kan men met stroom meer dan vroeger: digitalSTROM verenigt alle elektrische apparaten via de bestaande stroomleidingen tot een intelligent netwerk en geeft zo een nieuwe dimensie aan uw wooncomfort.
Van individuele lichtscènes tot meer energie-efficiëntie en veiligheid in huis, met digitalSTROM kunt u dit alles heel eenvoudig, comfortabel en automatisch inrichten. Alle benodigde componenten zijn overal snel en probleemloos in te bouwen, alle toepassingen kunt u via uw oude vertrouwde schakelaar of virtueel met uw pc of smartphone bedienen. digitalSTROM is de toekomst van uw stroom – en vandaag al beschikbaar.

De actoren en sensors in het DigitalStrom-systeem hebben de vorm van een groot uitgevallen kroonsteentje en kunnen op willekeurige plekken in de netspanningsgroep geplaatst worden. Er zijn kroonsteentjes met verschillende functies, die ieder een eigen kleurcodering hebben. Zo zijn rode steentjes bedoeld voor beveiliging, groene voor toegang, gele voor verlichting en grijze voor zonwering.

digitalstrom actor

Een systeem kan bestaan uit maximaal 62 meters, die elk maximaal 128 kroonsteentjes kunnen aansturen. Door hun vorm en het kleurgebruik hebben de steentjes veel weg van Lego. Het aansluiten van apparatuur is eenvoudig. Een schakelactorblokje bevat aan de ene zijde contacten voor de aanvoer van de aarde, fase en nul en aan de andere kant contacten voor het aansluiten van de stroomafnemer.

Hoe communiceert DigitalStrom?

Commando’s worden gecodeerd door rond de nuldoorgang van de sinuskromme zeer kort de spanning uit- en in te schakelen. Volgens DigitalStrom is deze methode robuust en ondervinden andere apparaten er geen hinder van omdat het gebeurt op een moment dat de spanning al bijna nihil is. De kroonsteentjes communiceren terug door hun stroomafname door middel van frequentieverschuiving te moduleren.

De gekozen oplossing levert een geringe doorvoersnelheid van 100bit/s op voor het versturen van commando’s en 400bit/s voor terugkoppelingen. Omdat de telegrammen zeer kort zijn en er in de verschillende stroomgroepen van een huis parallel gecommuniceerd kan worden, is dit in de praktijk geen beperking.

 

De communicatie op het stroomnet wordt niet versleuteld, maar wel is er de mogelijkheid om onbekende kroonsteentjes uit te sluiten van communicatie met bekende modules in het netwerk. Zo wordt bijvoorbeeld voorkomen dat een bezoeker van een hotel dat DigitalStrom voor automatisering gebruikt op eenvoudige wijze controle kan krijgen over de actoren in het netwerk. Via DigitalStrom Filters, die geplaatst moeten worden op elke binnenkomende fase in de meterkast, kan voorkomen worden dat DigitalStrom-communicatie nabijgelegen woningen binnentreedt.

digital strom configurator

DigitalStrom is een centraal gestuurd systeem met decentrale intelligentie. Het programmeren van het systeem gebeurt via de DigitalStrom Server. Als eenmaal is ‘geleerd’ welke acties een sensor moet uitvoeren, werken de sensors en actoren onafhankelijk van de server, tenzij acties betrekking hebben op apparatuur die zich buiten het DigitalStrom-netwerk bevindt. Dit is bijvoorbeeld het geval als er via een ip een koppeling wordt gemaakt met een Sonos-audiosysteem. Kroonsteentjes die nieuw in het stroomnet zijn geplaatst worden automatisch herkend door de server, zodat de installatie en configuratie van het systeem weinig tijd innemen. Zowel de webinterface van de server als smartphone- en tabletapplicaties zijn gebruiksvriendelijk en goed doordacht opgezet. Ook de hardware is van hoogwaardige kwaliteit.

141 incl. BTW

digitalStrom

digitalSTROM Filter

59 incl. BTW

digitalStrom

digitalSTROM Meter

244 incl. BTW
114 incl. BTW

digitalStrom

digitalSTROM Server

504 incl. BTW
558 incl. BTW

DigitalStrom is een jong systeem, dat vier jaar geleden door het gelijknamige Duits-Zwitserse bedrijf op de markt werd gebracht in de Duitstalige landen. Sinds dit jaar richt het bedrijf zijn pijlen ook op Nederland. Rond de standaard heeft zich een alliantie van enkele tientallen bedrijven gevormd, die producten op basis van de DigitalStrom-standaard ontwikkelen. DigitalStrom hanteert een vergelijkbaar model als Sigma Designs, de ontwikkelaar van de communicatiechips achter de z-wave-standaard. Bedrijven kunnen de communicatiechips van DigitalStrom afnemen en er hun eigen producten omheen bouwen.

digitalstrom jaloezie

Het huidige aanbod van modules is veelzijdig genoeg om licht, verwarming en beveiliging te kunnen automatiseren. Naast de kroonsteentjes zijn er opbouwschakelactoren die in een wandcontactdoos geprikt kunnen worden en zijn er een paar plug & play-tafellampen. Complete bewegingsmelders ontbreken; hiervoor moeten generieke bewegingsmelders met een 230V-uitgangsspanning aangesloten worden op een daarvoor bedoeld kroonsteentje. Dit zorgt er dan weer voor dat we zelf opzoek kunnen gaan naar prachtige bewegingssensors! Ook worden er geen complete wandschakelaars verkocht.

In plaats daarvan kan er een tastsensor achter de bestaande schakelaar geplaatst worden. Idealiter is de wandschakelaar dan wel een wiptoets. DigitalStrom biedt de mogelijkheid om verschillende acties achter dezelfde wiptoets te hangen, die afhangen van het aantal keren dat de toets wordt ingedrukt.
digitalstrom meter

Samengevat

DigitalStrom is het perfecte systeem voor de doe het zelver -of diegene die het systeem wil laten installeren, laten programmeren of naderhand zelf aanpassingen wil doen. Met de hulp van snoer schakelaars, paniekknoppen en optionele modules kan je het systeem eindeloos blijven uitbreiden.

Dankzij communicatie over power line biedt DigitalStrom de mogelijkheid om een bedraad domoticanetwerk aan te leggen zonder hak- en breekwerk. Dat zorgt ervoor dat DigitalStrom zowel in installatie als configuratie veel tijd bespaard.

Nog meer weten? Aarzel dan niet om ons vrijblijvend te contacteren! Wij hebben een complete DigitalStrom oplossing in onze showroom ter beschikking én demo klaar!