Beeld en geluid makkelijk streamen over de gehele woning

sonos one xl

Ontdek onze multimedia oplossingen // makkelijk & eenvoudig

Wat is multiroom muziek?

Multiroom kan zowel bij je thuis als in je eigen zaak. Smart Living levert steeds maatwerk én voor elk budget. Het concept multiroom is natuurlijk geen nieuw fenomeen. Met een correct én centraal geplaatst multiroom (meerdere kamers) muziek systeem kan iedereen opnieuw op adem komen en terug genieten, zonder dat deze muziek andere mensen stoort. Meerdere kamers muziek (multiroom) geeft een nieuwe dimensie aan muziek: multi source – (of meerdere bronnen) en multicontrole (op verschillende manieren verschillende bronnen bedienen)

Multiroom houdt in dat je muziek vanaf een centrale installatie verdeelt naar meerdere kamers in een woning. Men spreekt in dat verband ook over ‘zones’. Met een multiroom-systeem kan je dus in verschillende kamers van muziek genieten zonder dat je in elk van die kamers een complete geluidsinstallatie moet neerpoten.

De term multisource wordt gebruikt om aan te geven dat een multiroom-systeem in staat is om verschillende geluidsbronnen tegelijkertijd te distribueren naar meerdere kamers. Eenvoudig gezegd komt het erop neer dat een multiroom-systeem zonder multisource weliswaar muziek kan distribueren naar verschillende zones tegelijk, maar dat het dan telkens wel om dezelfde geluidsbron gaat die in elke kamer klinkt.

Als dus iemand een cd’tje van André Hazes op het multiroomsysteem heeft losgelaten, zal de man z’n zoetgevooisde stem het enige zijn wat er op het hele systeem te horen valt. Geen enkel probleem als je alleen woont, maar vervelend als de andere huisbewoners er een andere smaak op nahouden.

Een concreet voorbeeld

Een hedendaags huishouden met kinderen of een ouderpaar weet al jaren dat het aangenaam is om naar je favoriete muziek in elke kamer van je woning te luisteren. Maar niet iedereen houdt van dezelfde muziek. Vader zweert bijvoorbeeld bij een mooi stukje Beethoven. Moeder geniet van de mooiste Franse love songs. Zoonlief geniet van de laatste nieuwe zware gitaren, terwijl zijn zus de allernieuwste tienergroep uit de states grijs draait. Met één enkele transistor radio zit zo’n huishouden helemaal muzikaal in de war.

Hoe werkt dat dan?

Wij zorgen ervoor dat u dankzij een audioverdeelsysteem in elke kamer van je woning je eigen type muziek kunt beluisteren. Zo kan iedereen terug op adem komen en genieten, zonder dat andere personen zich storen aan wel of geen muziek. Dit kan uiteraard dankzij een multiroom audio systeem aangesloten op inbouwluidsprekers, klassieke opbouwluidsprekers, draadloze luidsprekers, modules (eigen aan het multi room muziek systeem) of bijvoorbeeld je eigen versterker. De mogelijkheden zijn eindeloos. Daar zorgen wij voor.

Overal in huis van muziek genieten zonder een overload aan geluidsinstallaties, te mooi om waar te zijn? Niet dankzij de alomtegenwoordige multiroomsystemen! Dankzij multiroom audio kan je in verschillende kamers in huis je favoriete songs laten spelen zonder overal een aparte muziekinstallatie neer te planten.

Het gaat hier om centraal geplaatste muziekbronnen die je in verschillende kamers kan beluisteren en bedienen. De muziek wordt vanaf die centrale installatie naar meerdere kamers in een woning verdeelt. Na een stressvolle dag kom je volledig tot rust met de muziek naar keuze die overal in huis kan weerklinken.

Bij een multiroomsysteem met multi source staat persoonlijke muziekbeleving voorop. Terwijl jij bijvoorbeeld in de badkamer ontstrest op ontspannende zen-muziek, kunnen de kids in de speelkamer volledig uit de bol gaan op pakweg K3. Dit is mogelijk doordat verschillende audiostreams naar diverse kamers gestuurd worden, draadloos of via een bekabeld netwerk. Iedereen wordt op zijn of haar muzikale wenken bediend. Maar dezelfde muziek kan ook in alle kamers weerklinken, wat dan weer de ideale formule vormt voor een feestje!

wat-is-multiroom-audio[1]

Weg met uit de kluiten gewassen stereo-installaties die veel te veel plaats innemen. Met een multiroomsysteem stil je je muziekhonger overal in huis en dat via een enkel, en vaak compact, muzieksysteem dat perfect in je interieur integreert.

De voordelen op een rijtje. Met een multiroomsysteem kan je:
•in 1 ruimte 1 of meerdere ontvangers hebben
•zoveel spelers aansluiten als je maar wilt
•in elke kamer naar hetzelfde nummer luisteren of net naar een ander
•uw stereo of uw favoriete speakers op het systeem aansluiten

Voor je een multiroomsysteem installeert, moet je je even de vraag stellen hoeveel zones en bronnen je nodig hebt. De zones zijn hierbij de plaatsen waar je naar muziek wil luisteren. Bijvoorbeeld de woonkamer, badkamer, keuken,…

Voor de bronnen moet je rekening houden met het aantal gezinsleden en zo het aantal bronnen bepalen. Mogelijke bronnen zijn FM-radio, internetradio, online muziekdiensten, een cd, muziekbestanden van op een computer of NAS-harde schijf.

Kabels of geen kabels?

Bij het opstellen van een multiroomsysteem zijn er drie opties:
-voeg extra speakers toe aan je bestaande audiosysteem
-plaats een afzonderlijke multiroom versterker (= de bekabelde oplossing)
-ga voor digitaal (al dan niet draadloos)

Met een multiroom-systeem creëer je een soort netwerk met een systeem dat is opgebouwd uit verschillende componenten die op één of andere manier onderling verbonden zijn en gegevens doorgeven aan elkaar. Zo’n multiroomnetwerk kan je met audiobekabeling, UTP-bekabeling, een draadloze verbinding of via het elektriciteitsnetwerk uitbouwen.

Bij een bekabelde oplossing plaats je de multiroom versterker op een centrale plaats in de woning. Van daaruit vertrekken de luidsprekerkabels naar de verschillende kamers (zones) waar je muziek wenst. De versterker doet ook dienst als schakelmatrix die de juiste bron naar de juiste zone stuurt. Lokaal bedien je dan de muziek via een bedieningspaneel in de muur of een afstandsbediening.

Bij een draadloze oplossing vormen de versterkers draadloos een netwerk en krijgen ze in de ruimte zelf een plaats. Hierop sluit je de luidsprekers in die kamer aan, tenzij ze over ingebouwde luidsprekers beschikken. Bronnen hierbij zijn een digitale muziekcollectie, internetradio en online muziekdiensten.

multiroom_audio_verschillende_kamers

Verschillende multiroomoplossingen

Audiobekabeling

Bij een systeem met audiobekabeling worden de geluidsbronnen in de vorm van FM-tuners, cd-spelers, muziekservers, … verbonden met een centrale schakeleenheid, die vlakbij de geluidsbronnen wordt opgesteld. Vaak gebeurt dit met standaard stereo cinch-bekabeling. Bij ingebouwde versterkermodules kan je vanuit de schakeleenheid rechtstreeks luidsprekerbekabeling aanleggen naar de verschillende zones. Anders werk je met een losse multizoneversterker of met losse versterkmodules per zone. Om het versterkte signaal naar de verschillende zones te leiden, werk je met luidsprekerbekabeling. Last but not least moet je de luidsprekers plaatsen of inbouwen en de bediening bepalen.

UTP-bekabeling

Veel muzieklovers bewaren hun uitgebreide muziekverzameling en aparte afspeellijsten op een harde schijf. Ideaal voor multiroomsystemen! Zodra je muziekcollectie gedigitaliseerd is, kan je deze opslaan op een pc, NAS of speciale muziekserver. In een multiroomsysteem met UTP-bekabeling is er één bron, in de vorm van de harde schijf. Daar kunnen meerdere tracks tegelijk van worden uitgelezen, om te worden verdeeld naar de verschillende zones. Je hebt hier geen centrale schakeleenheid nodig, de router van het computernetwerk will do the job! De verdeling van het geluid naar de verschillende zones gebeurt via een standaard ‘Cat 5e’ UTP-bekabeling. Elke zone moet ook voorzien zijn van een afspeelapparaat dat de eentjes en nullen van de datastroom omzet in muziek. Een aparte versterker en luidsprekers zijn eveneens vereist in iedere zone die je van muziek wil voorzien. De bediening gebeurt aan de knoppen op het afspeelapparaat of via een speciale afstandsbediening.

Draadloze verbinding

Een draadloos systeem vormt dé oplossing voor wie geen verbouwingswerken wil uitvoeren en een wirwar aan kabels zoveel mogelijk wil vermijden. Draadloze multiroomsystemen lijken sterk op die met UTP-bekabeling op vlak van apparatuur. Je hebt opnieuw een pc, NAS of stand-alone muziekserver nodig als bron in combinatie met een afspeelapparaat per zone, eventueel met ingebouwde versterker en luidsprekers. Alleen wordt hier gebruik gemaakt van een draadloze WiFi-verbinding om muziek te streamen en bedieningscommando’s te verzenden. De schakelcentrale is een netwerkrouter mét draadloze zend- en ontvangstmogelijkheden voor WiFi.

Elektriciteitsnetwerk

Dit is hetzelfde principe als wanneer je een computernetwerk over de elektriciteitsbekabeling van je woning kan laten lopen. Al is dit enkel aan te raden als voorgaande opties niet mogelijk zijn. Dit kan namelijk nadelig zijn voor alle beeld- en geluidsapparatuur in huis …

Luidspreker- en bedieningsmogelijkheden

Voor de luidsprekers heb je de keuze uit discrete inbouwluidsprekers, traditionele boekenplankluidsprekers of vloerstaanders. Inbouwluidsprekers vormen de perfecte oplossing voor wie het liever wat subtiel en zo onzichtbaar mogelijk houdt. Je kan ze volledig laten verdwijnen achter stucwerk of kiezen voor overschilderbare luidsprekers. Al moet je er in het eerste geval wel rekening mee houden dat je ook wat geluidskwaliteit verliest. Over het algemeen zijn inbouwluidsprekers vooral geschikt wanneer je vooral achtergrondmuziek wil.

Qua bediening kan je een bedraad of draadloos bedieningspaneel in elke kamer laten plaatsen of via één afstandsbediening de muziek in alle kamers regelen. Zorg hier dan wel voor een centrale opbergplaats! Een infrarood- of Wi-Fi-afstandsbediening is ook altijd een mogelijkheid.

Conclusie

Multiroom audio: doen of niet doen? Het verdict: zeker doen! Je kan in verschillende kamers muziek afspelen zonder per kamer een aparte muziekset te moeten aanschaffen. Een cd-speler, tuner of versterker wordt op die manier beschikbaar voor andere ruimtes. Rondslingerende cd’s maken ook geen kans meer, aangezien je muziekcollectie op één plaats bewaard wordt. Je kan je muziekverzameling digitaliseren en meer gebruiksgemak creëren in elke kamer. Bovendien werk je met één bediening in de vorm van een afstandsbediening, bedieningspaneel, iPod-applicatie, … Iedereen kan ook van zijn of haar persoonlijke muziekvoorkeur genieten waardoor elke muzieklover zijn specifieke audioneeds kan vervullen.

Heel wat bekende merken hebben multiroommogelijkheden in hun gamma, met voor elke prijscategorie wat wils. De kostprijs hangt af van drie factoren: In hoeveel kamers wil je naar muziek luisteren; hoeveel bronnen wil je aansluiten en hoeveel moeten er onafhankelijk van elkaar kunnen spelen; en de kosten van het installatiewerk (slijpen, bekabeling, …). De boodschap? Vooraf goed weten wat je wilt en je goed laten informeren. Enjoy the Music!

Multi room audio

Stelt u zich voor: alle audio- en video apparatuur weggewerkt, netjes uit het zicht. Beeldt u zich daarna eens in : u komt thuis, drukt op een knop en muziek klinkt overal, uit luidsprekers die netjes verborgen zijn. Wat wenst u? Klassiek voor ontspanning na een zware dag; rock om het bloed aan het stromen te krijgen; of uw favoriete radiozender tijdens het koken ? Ondertussen werkt uw partner in een andere kamer, luisterend naar zijn of haar favoriete Cd’s of gedigitaliseerde muziek collectie. Dit alles met één systeem, gemakkelijk te bedienen vanop smartphones, touchscreens of afstandsbedieningen.

Multiroom audio wilt zeggen dat we de muziek bronnen centraal gaan plaatsen – dit zou bijvoorbeeld een radiotuner, iPod of muziek harde schijf kunnen zijn. Deze kan je dan afzonderlijk in elke kamer naar keuze bedienen én beluisteren. Iemand luistert in de woonkamer naar stevige rock muziek, terwijl iemand in de keuken of slaapkamer mee staat te neuriën op popmuziek.

Ook dezelfde muziek in alle kamers behoort tot één van de mogelijkheden, bijvoorbeeld als je een leuke party geeft! Dankzij multi room audio kan je een persoonlijke muziek beleving hebben.

In de jaren 1950 werd het spelen van films populair in de Verenigde Staten omdat de Kodak 8mm filmprojector betaalbaar werd. De ontwikkeling van meerdere kanalen audio oplossingen en later de Laserdisk in de jaren 1980 werd er een nieuw paradigma geboren voor home video systemen. In de vroege tot midden jaren 1990 kwamen de typische home cinema in de Verenigde staten op de markt die werden voorzien van een laserdisk of VHS cassette. Deze werden dan massaal aangesloten op grote televisie schermen, toen nog bestaande uit projectie systemen.

Beginnend in de late jaren 1990 en deels verder gezet in de jaren 2000 werd de home theater technologie verfijnd door ontwikkelingen van het dvd formaat, dolby digital 5.1-kanaals geluid (surround sound dus) en hoge definitie televisie toestellen. Vanaf 2010 kwam 3D technologie op de markt en hadden we blu-ray discs die een nieuw tijdperk in de home cinema oplossingen creëerde.

home cinema smart living

Waar beginnen wij met het ontwerpen van een home cinema?

Het is de locatie van de zetels”, zegt John Dal, hoofd van de educatie afdeling bij THX. “De meeste mensen doen het omgekeerd. Ze gaan naar een winkel,  kopen een versterker (of iets dat lijkt op een versterker…) sluiten alles aan en zetten hun in het midden van de luidsprekers” vertelt hij “Dat is nu echt de omgekeerde wereld” John Dal, een referentie in de home theater markt, leert integrators (zoals Smart Living) het inplannen, calculeren en installeren van (high-end) home cinema systemen. Misschien is de ruimte nog belangrijker dan de locatie van de zetels. De kamer is hetgeen waar alles om draait. Uiteraard, goed materiaal, is goed materiaal. Maar de mogelijkheden van je materiaal hangt van ruimte tot ruimte af. Daarom vertellen ze bij THX dat je moet starten met de kern van de zaak, zoals bijvoorbeeld aangepast meubilair. Eenmaal je weet hoe je wilt zitten en hoeveel zitjes je nodig hebt (dus hoeveel personen er in de ruimte gaan zitten) dan kan je gaan uitzoeken hoe groot het scherm moet zijn en wat de perfecte kijkafstand gaat worden. Uiteraard kan je in een winkel binnenstappen en door een gemiddelde verkoper je het grootste scherm en de duurste versterker laten aansmeren maar dat geeft je niet altijd het beste resultaat. De lay-out van je kamer begrijpen is zo belangrijk vooraleer je voor materiaal shoppen. Deze parameters zullen de aankoop van je materiaal sterk beïnvloeden. Zullen er bijvoorbeeld stoelen dichtbij bij de surround luidsprekers geplaatst worden? Indien van wel  dan ga je merken dat bipolaire luidsprekers beter gaan werken dan luidsprekers die rechtstreeks hun klank weergeven. Simpelweg omdat bipolaire luidsprekers het geluid meer verspreiden. Lage tonen dan? Wel de grote van je kamer zal bijdragen aan het feit of er resonanties gaat optreden waardoor je lage tonen beïnvloed worden of net of de lage tonen verdwijnen in deze ruimte.   home cinema layout   Dit zijn toch wel allemaal factoreren die bekeken moeten worden vooraleer je nog maar een boormachine of schroefmachine boven haalt. “Dit allemaal is enkel nog maar de start in onze queeste naar de perfecte home cinema” – verteld Dahl. Het ultieme doel is een zo waarheidsgetrouw mogelijke home cinema in je woning te creëren met het gevoel dat je in de studio zit waar alles opgenomen is. In de cinema bestaan er THX certified labels, maar deze zijn niet van toepassing in privé woningen. Je home cinema laten uitdokteren en installeren door professionele integrators is al een goede stap in de richting. Deze personen houden met alle externe factoren rekening en zullen ervoor zorgen dat de ruimte  dezelfde performante eigenschappen heeft als de apparatuur die er gemonteerd gaat worden.

Eigenlijk moeten wij, de integrators, ervoor zorgen dat er geen slecht beeld of geluid meer bestaat in woningen. Dat zou onze persoonlijke missie moeten zijn.

Uiteraard duurt het dan allemaal wat langer dan een versterker uitpakken, luidsprekers aansluiten en een projector aanzetten. Een goed uitgekiend home theater systeem is een soort verzekering dat je koopt, dat je met elke superhelden filmen compleet uit je zetel zal geblazen worden door gedetailleerd geluid en afgewerkt beeld. Dit type systemen kan je helaas niet zelf bouwen, hier moet je een integrator voor inschakelen, deze personen combineren vakmanschap met de juiste parameters. Een goede professional weet dan ook als geen ander welke compromissen er moeten gesloten worden om de home theater installatie aan te passen aan de wensen van de eigenaar en de specificaties van de ruimte. Er is eigenlijk geen gouden regel voor het installeren van high-end home cinema systemen, deze zijn steeds maatwerk. Maar, dat wilt dan weer niet zeggen dat er maar één manier is om een home cinema te laten installeren, een integrator zal er steeds voor zorgen dat er verschillende opties mogelijk zijn.

Enkele basis regels voor de installatie van kick-ass schermen en super beamers.

SONY VPL-VW500ES

Bekijk de term “home cinema of home theater” in zijn pure basis vorm. Je wilt in je woning een cinema ervaring creëren. Ben jij ooit al een cinema van Kinepolis binnen gestapt waar iedereen op een 60″ scherm naar een film aan het kijken was (als je antwoord ja was, dan moet je echt opzoek naar een nieuw cinema complex)?

Als je een kamer binnenstapt waar een 120″ projectie scherm staat te spelen met je favoriete sportwedstrijd op zegt iedereen “WAUW!” niemand zegt “WAUW!” tegen een flatscreen van 60 inch

Groter is echt wel beter

Projectie heeft als grootste voordeel… de grote… Een groot scherm kan ervoor zorgen dat je favoriete film, sportwedstrijd of televisie serie plots je “gewone” tv kijk avond omtovert naar een hele belevenis voor jouw en het gezin. Flatscreen toestellen zijn meestal in inches uitgedrukt waar projectie schermen in voet (of feet) worden uitgedrukt. Bijvoorbeeld een 124″ (steeds diagonaal gemeten) scherm gecombineerd met een 16:9 (breedbeeld) hoge definitie projector zorgt voor een kijk ervaring van 9 voet. Dat is niet klein. Dat is enorm groot.

Hoe werkt het

In zijn basis vorm is projectie vrij eenvoudig. Zoals de naam suggereert projecteert de projector het beeld langs voor op het projectie doek. Met een front projectie systeem zijn de projector en het doek kritische componenten in de zoektocht naar het optimale beeld. Een misvatting is dat je niet alle traditionele toestellen (zoals een Telenet Decoder of Belgacom Box) op een projector kan aansluiten, dat is volledig onwaar. Waar wel rekening mee gehouden moet worden is dat vanaf de planningsfase (de eerste fase bij de opbouw van een projectie ruimte) alvast de juiste bekabeling moet voorzien worden. Hier moet dan voornamelijk gekeken worden (en in het achterhoofd gehouden worden) dat het beeld van het geluid gescheiden in de home theater technisch zal verdeelt worden. Dat is toch een groot verschil tegenover klassieke flatscreen bekabelingstechnieken.

De keuze van projector

Zoals flatscreen fabriekten zijn er tegenwoordig diverse projector fabrikanten op de markt die op hun beurt weer een variatie aan specificaties afleveren. Met een flatscreen toestel is het wat eenvoudiger geworden op gebied van weergave mogelijkheden. Daar kies je dan bijvoorbeeld voor een plasma scherm (maar die beginnen toch wel echt schaars te worden) of LCD toestel (LCD is nog steeds de technologie die in LED schermen wordt gebruikt).

Uiteraard heb je dan ook verschillende mogelijkheden bij de aankoop van projectoren. Elke projector heeft tegenwoordig  standaard 1080p (hoge definitie) aansluitingen met HDMI ingangen en andere aansluiting mogelijkheden. De grote verschillen bij projectoren zit hem meestal in de technologie van beeldweergave. DLP (Digital Light Processing) en LCD representeren de twee meest gebruikte technologieën. Waarin LCoS (Liquid Crystal on Silicon) de meest voorkomende variant in het LCD (waar 3LCD ook soms een vaak gebruikte term is) projectoren is. LCoS is voornamelijk een technologie gebruikt door Sony en JVC, welk allebei separaat andere specificaties aan deze technologie toevoegen. De éne noemt het SXRD en D-ILA. Meer specifiek bij een projector zijn licht opbrengst, zoom, contrast en bedieningsmogelijkheden de opties waar je toch zou moeten op focussen.

Projectie scherm opties

Buiten de projector is het gebruikte scherm de andere essentiële factor in de perfecte beeldweergave. Het gebruikte type scherm heeft een significante invloed op contrast, beeldscherpte, lichtweergave, kleur, saturatie en de kijkhoek van een projector. Daar bovenop heb je nog eens de verschillende bevestiging mogelijkheden voor je scherm fysiek te monteren. Misschien wil jij hem ophangen of moet je projector doek mooi in het valse plafond laten wegrollen. Dit laatst wordt voornamelijk dan weer gebruikt in multifunctionele kamers zoals een woonkamer bijvoorbeeld.

Mensen denken vaak dat een projectie scherm met projector een super opvallend object zal zijn in de woning, maar niets is minder waar, de mogelijkheden voor het wegstoppen van een projectie scherm zijn eindeloos.

Dankzij high-end oprolbare schermen kan een home theater doek met één druk op de knop verstopt worden in het valse plafond. Hierdoor heb je niet een groot zwart of wit vlak dat de kamer domineert.

Het is natuurlijk heel populair rondom je scherm je gehele kamer op te bouwen, maar dit hoeft uiteraard niet altijd. De combinatie van oprolbare schermen met een gemotoriseerde projector en aanstuurbare verlichting kunnen deze kamer een multifunctioneel gebruik geven.

Je mag niet vergeten, video entertainment is al lang voorbij het aspect van traditioneel cinema kijken, hierdoor is er meer vraag aan het komen naar multifunctionele projectie ruimtes,” – “De kamer moet geoptimaliseerd zijn voor de vrijdag avond film, de game momenten op zaterdag ochtend en de zaterdag namiddag sport wedstrijden.”

Met de hulp van een professionele integrator mag zo’n ruimte ontwerpen geen probleem zijn. Met de  hulp van firma’s zoals Smart Living is het perfect mogelijk de ideale home cinema te hebben zonder de woonkamer volledig te moeten opofferen. De apparaten verstoppen we op verschillende locaties en met de druk op een knop floept dat 120 inch scherm uit het plafond naar beneden.

tx nr525

Welke componenten zijn er nodig in een home cinema

De meeste Mediamarkten, Carrefour’s, Vandenborre’s en Coolblue’s van deze wereld bieden ook home theater systemen aan. Dat zijn meestal goede systemen om mee te starten als je een klein appartement hebt of een klein budget. Voor iemand dat serieus bezig is met beeld en geluid en daar bovenop opzoek is naar de beste home cinema ervaring, die heeft een aangepast systeem nodig. En niet vergeten een kamer die de naam “home theater” draagt. We hebben het alvast over de projector en het scherm gehad die een belangrijke rol spelen in een high-end home theater. Andere belangrijke componenten die we niet mogen vergeten zijn :

 • De receiver (of soms wel genoemd versterker met processor). Het audio gedeelte van je home theater zal met de hulp van een surround versterker worden aangestuurd. Een receiver (kan ook bestaan uit een versterker en voorversterker) is een apparaat waar al je ingangen op toekomen (de HDMI, de optische en andere soorten kabels). Dit apparaat zorgt ook voor het audio -en video processing gedeelte door de signalen als inkomend signaal te beschouwen en op deze manier ze naar de juiste componenten door te sturen.

Protip : Zoek naar een apparaat met voldoende ingangen, netwerk aansluitingen, video upscaling en kalibraties mogelijkheden.

 • Media Servers (hier bewaar je de filmen –en series). Tegenwoordig zijn er media streamers met enorme opslag capaciteiten zodanig dat er  duizenden filmen en series kunnen opgeslagen worden en daarna met een druk op de knop op je scherm kunnen weergegeven worden. Met de juiste apparatuur (zoals bijvoorbeeld de Control4 met Plex aansturing) is het ook mogelijk rechtstreeks vanop je touchscreen de film te selecteren en onmiddellijk laten af te spelen op je projector. Je kan filmen dankzij deze oplossingen sorteren op genre, titels, datum en andere criteria. Sommige servers zijn zelfs zo slim dat ze de filmen in categorieën voor jouw gaan onderverdelen. Hierdoor krijg je een moderne bibliotheek. Als je al een hele resem schijfjes heb kan je deze downloaden en opslaan op je server. Je kan uiteraard ook films legaal downloaden van het internet dankzij de diverse diensten die er tegenwoordig zijn.

Protip : Kijk naar opslag capaciteit, mogelijkheid tot integratie met domotica multi zone mogelijkheden

 • Media streamers. Dit is echt wel de laatste nieuwe manier om beeld te streamen naar home theaters. Mediastreamers zijn snel, flexibel en zitten barstensvol opties. En niet vergeten, ze zijn betaalbaar geworden! Ze kosten een fractie van een degelijke media server en zijn hierdoor een zeer populaire bron geworden onder home cinema eigenaars. Met de juiste mediastreamer kan je probleemloos Netflix, Spotify en andere diensten streamen naar je beamer. Deze diensten zijn dan wel weer op hun beurt afhankelijk van je internet snelheid en capaciteit. Als het internet bijvoorbeeld niet werkt, zal je home theater ook geen content kunnen weergeven. Voor deze reden combineer je best je online content met al je offline content.

Protip : Kijk naar het aantal USB poorten en een diversiteit van ingebouwde streaming diensten.

 • Een blu-ray speler. Desondanks de populariteit van streaming diensten, zijn blu-ray spelers een waardige aanvulling  voor je home cinema systeem. Ze zijn ook ondertussen een betaalbaar component geworden om je bestaande blu-ray collectie af te spelen. Niet vergeten dat deze toestellen ook al oudere formaten afspelen zoals dvd’s en cd’s. Sommige toestellen (zoals bijvoorbeeld Oppo) hebben bijvoorbeeld media streamers ingebouwd. Zeker de moeite waard om te bekijken!

Protip : Kijk naar 3D mogelijkheden, video upscaling en netwerk mogelijkheden.

Laten we het nu even hebben over verlichting

home-cinema-oplossing   In het voorgaande deel hebben we het gehad over projectoren voor home cinema systemen – wat bijvoorbeeld de bedoeling is van contrast ratio en lichtopbrengst. We mogen niet vergeten dat in de essentie een projector niets anders doet dan beweging van een LCD scherm overbrengen via licht op een doek. Er zijn nog andere factoren die invloed hebben op de beeldkwaliteit, zoals het scherm, omgevingslicht en de kamer karakteristieken. Hier zijn nog enkele basis regels om te volgen.

Type scherm

Het type materiaal waar je gaat op projectoren geeft bijna altijd de doorslag wanneer je kiest voor je projectie scherm maar de keuze hiervan is niet altijd eenvoudig. Er geen enkel scherm dat geschikt is voor iedere situatie. De realiteit is dat schermen beïnvloed worden door omgevingslicht en net daarom moet je het projectie scherm aanpassen aan de parameters van je kamer. Als een kamer heel veel omgevingslicht heeft, moet je opzoek naar een scherm met een weerkaatsend lichtlaag op (dit wordt ook soms wel eens “angular rejection” genoemd). In sommige kamers lost dit al heel veel problemen op, maar in sommige andere kamers lost dit helemaal niets op! Bijvoorbeeld, schermen die licht weerkaatsen zijn zo ontworpen om licht te weerkaatsen als het licht op een bepaalde hoek invalt op het scherm, anders hebben ze geen effect. In de éne woning komt licht langs een venster binnen en in een andere woning is er lichtinval dankzij een vide.

Er bestaat geen “all-round” scherm, dat is een mythe.

Enkele basis regels kunnen je wel helpen met een scherm te zoeken, dat goed past in jouw specifieke omgeving. Een goed scherm zoeken doe je op basis van enkele kamer karakteristieken, type projector dat je gaat gebruiken en last but not least, het toegelaten budget. We moeten wel zeggen dat Stewart Film Screens (een gerenommeerde scherm leverancier) de keuze toch eenvoudig maakt met hun Cima reeks. In deze Cima reeks heb je twee onderverdelingen, een wit materiaal met een heel grote kijkhoek genaamd “Neve” – en “Tiburon” een grijs achtig scherm bedoeld voor de zwartwaarden naar omhoog te brengen als er meer omgevingslicht is. Soms, zegt Haas, kan een scherm met een heel hoge lichtopbrengst een goede optie zijn als er veel omgevingslicht is maar niet alle schermen van dat type zijn goed in het wegfilteren van die lichtbron. Een “high-gain projectie scherm” draagt dan ook weer bij om een projector met minder lichtopbrengst een goede boost te geven, maar er zullen altijd opofferingen gedaan moeten worden als de kijkhoeken bijvoorbeeld cruciaal zijn. Stewart suggereert dan ook dat home theater eigenaars er rekening bij moeten houden dat ook hun “lens ratio” impact heeft op de keuze van het scherm, omdat de lens ratio ervoor gaat zorgen dat bepaalde specifieke plekken op het scherm meer licht krijgen van de projector dan andere plaatsen. Vooraleer je eigenlijk nog maar begint na te denken uit welk type materiaal je scherm moet bestaan, moet je (hier komt het weer) de ruimte gaan bekijken. Een brede ruimte wilt zeggen dat je opzoek moet gaan naar een projectie doek met een hele grote kijkhoek. Sommige schermen zijn er specifiek voor gemaakt dat je RECHT voor het scherm moet gaan zitten, daarmee moet je uiteraard rekening houden. Als je naar de scherm specificaties gaat kijken, moet je kijken naar het “half gain” nummer. Hoe hoger dit getal, hoe meer lichtinval er over het hele scherm is. Dus, de afmetingen van je kamer en ruimte tussen de zetels dragen bij aan de keuze van het scherm. Omdat projectie schermen in home cinema oplossingen uiteraard zo groot mogelijk moeten zijn (en dus ook de muur zoveel mogelijk moeten vullen) is de grote van je scherm steeds gebaseerd op de ruimte. Als je naar licht reflecterende schermen kijkt, is het belangrijk om te weten vanuit welke hoek het meeste licht wordt gereflecteerd. Black Diamond is een materiaal dat gebruikt wordt bij het merk Screen Innovations en is het enige scherm dat licht in diverse hoeken reflecteert. Dit wilt dus zeggen dat omgevingslicht komende van de venster gereflecteerd wordt, samen met bijvoorbeeld het witte plafond. De lichtinval zou met dit type scherm gereduceerd worden tot 75%. Het doet dat door middel van 8 verschillende lagen die verwerkt zijn in het scherm. Het meest eigenaardige aan dit type scherm is dat het een volledig zwart scherm is, maar als de projector aanfloept, je zeer levendige kleuren krijgt met heel mooie zwart waardes en echte witte kleuren. Het scherm heeft een kijkhoek van ongeveer 45° wat het normaal gezien een ideaal scherm maakt voor diverse toepassingen. Dit is zo’n uitgebreid onderwerp dat we er een apart dossier kunnen aan wijden, als je meer informatie moest nodig hebben, aarzel niet om ons te contacteren.

Kleur van de muur

Commerciële cinema complexen zijn steeds in een donkere kleur geverfd met een goede reden, je moet de focus leggen op het scherm en niet op de muren. Maar hoe je enthousiast je ook bent over je eigen home cinema, je wilt die er uiteraard niet doen laten uitzien zoals de lokale Kinepolis om de hoek. “Je zult altijd een compromis moeten sluiten” zegt Haas wanneer je een home theater of media ruimte wilt creëren. Eén van die compromissen is steeds de kleur van de ruimte. Er is een bepaalde type verf, een soort van semi-glanzende verf, die eenvoudig te poetsen is, heel veel gebruikt wordt, maar veel te veel reflecteert. Het zal het licht van de projector reflecteren, de ruimte helderder maken en (oh nee!) ook op het scherm reflecteren. Haas zegt dat matte kleuren de beste kleuren zijn, vooral donkere kleuren, lichte donkere kleuren kunnen ook nog, maar eierschelp kleuren zijn de meest gebruikte en meest toegelaten kleuren. Alles daarboven begint weer te hard reflecteren wat alleen maar nadelig is voor je ruimte. Niet alleen de kleur van de muren heeft impact op de ruimte, maar ook op de objecten die je wilt plaatsen in deze home cinema ruimte. En is de kleur van het plafond dan belangrijk? De gouden regel daar is dat je niet de klassieke witte verf voor je plafond moet gebruiken (die je in de lokale doe het zelf zaak gaat halen). Ideaal gezien is weer een donkere kleur of een grijs plafond het beste. Een andere oplossing zijn uiteraard akoestische panelen die op hun beurt het geluid reflecteren van de voor luidsprekers en het restlicht absorberen in de omgeving.

Een combinatie van licht reflecterende schermen gecombineerd met de juiste verf is de gulden middenweg.

Bediening van de lichting

Je wilt uiteraard meer dan enkel en alleen het licht aan en uit doen in je projectie ruimte? Het meest belangrijke om in het achterhoofd te houden met het opbouwen van de verlichting in een home theater, is dat de verlichting niet rechtstreeks inschijnt op het projectie doek. Er zal altijd een minimum van licht aanwezig moeten zijn in een universele projectie ruimte (zoals de woonkamer) zodanig dat je zeker al je apparatuur kan bedienen en als de home cinema niet functioneel is de dagdagelijkse dingen in deze ruimte kan doen. Haas verteld daar dan ook weer dat de lichtbronnen zo ver mogelijk verwijderd moeten zijn van het projectie doek. Bijvoorbeeld, verlichting die naar beneden schijnt is al een goede stap vooruit in plaats van een verlichtingsarmatuur dat het licht los verspreid in de kamer. Een verlichtingsaansturing door bijvoorbeeld Control4 zorgt ervoor dat je verschillende sferen gaat kunnen creëren en daardoor de verlichting met het scherm naar een minimum kunt brengen en de achtergrond verlichting naar een bepaalde stand. Zo zorg je er bijvoorbeeld voor dat je popcorn machine altijd bedienbaar blijft met een minimum aan licht en het kijk gedeelde maximum verduisterd is. Dankzij Control4 is het perfect mogelijk bepaalde kringen draadloos gaan te dimmen moest het achteraf niet meer mogelijk zijn om aanpassingen aan de verlichting kringen te doen. Eigenlijk is het ultieme doel van een home cinema ruimte een ruimte te creëren waar je gezellig met de familie samen kunt zijn.

Als er hier en daar opofferingen moeten gemaakt worden om het niet op een industriële ruimte te doen gelijken, so be it.

9 home theater eigenschappen die over het hoofd gezien worden

home cinema facts Vele home theater enthousiastelingen en voornamelijk de doe-het-zelvers leggen compleet hun focus op enkel en alleen de grote van het scherm en “laten we ons in het midden van de surround sound  plaatsen“. Met die denkwijze vergeet je enkele belangrijke dingen die bijdragen aan je ervaring. Soms vergeten integrators ook wel die belangrijke dingen (maar dat heeft dan eerder te maken met het budget van de klant). Een home theater ruimte is meer dan enkel en alleen een hoopje elektronica met een beamer erop. Als een home theater correct is aangesloten en geconfigureerd wordt het plots een ervaring. Om die specifieke home cinema ervaring thuis te krijgen moet je enkele belangrijke details bekijken. Om eerlijk te zijn (we zien het zelf op ieder project) bijna geen enkele ruimte is perfect voor een home theater te creëren. Zelfs na al de akoestische aanpassingen, aangepaste elektronica, de juiste verf en lichtinval zijn er altijd wat hiaten die overblijven. Probeer rekening te houden met de volgende elementen :

 1. Verlichting. Uiteraard zal je verlichting bijna altijd uitstaan in je eigen home cinema. Dat betekend niet dat verlichting niet belangrijk is. De plaatsing van de verlichting zal een impact geven hoe je theater er uitziet. Als je graag televisie kijkt (of een film) met achtergrond verlichting dan zal een juiste verlichting sturing ervoor zorgen hoe het licht invalt op het scherm, wat voor invloed het zal hebben op het contrast en hoe het reflecteert. Aansturingen van verlichting, of het nu gaat via een afstandsbediening of een applicatie zal er steeds voor zorgen dat je vanuit je home cinema zetel perfecte controle hebt over je verlichting. Via bijvoorbeeld Control4 kan je er weer voor zorgen dat je verlichting automatisch naar de juiste sfeer gaat met het selecteren van een film of tv zender.
 1. Reflecterende oppervlaktes. Veel mensen beseffen niet dat een hoog glans design kast zoveel invloed kan hebben op het beeld kwaliteit. Als je bijvoorbeeld een heel heldere scene kijkt zal een glanzend oppervlakte veel lichtinval bezorgen op je scherm. Denk goed na over de keuzes van glas achtige objecten zoals poster frames. Deze zijn ook te krijgen in niet reflecterende omhulsels waardoor je toch je favoriete film poster kunt ophangen zonder dat hij impact gaat hebben op je cinema belevenis. 
 1. Zetels. Een klassieke zetel is ideal voor je woonkamer als je van plan bent met mensen te praten in deze kamer, maar in een home cinema, moeten de zetels compleet gericht zijn op het scherm. De beste cinema zetels hebben niet alleen de handige accessoires ( zoals op en neer knoppen, verwarming, beker houder, …) maar zijn zo ontworpen dat je lichaam in de perfecte houding kan blijven liggen zonder dat je overal spierpijn begint te krijgen. 
 1. Accessoires. Een home cinema ruimte is niet de typische woonkamer. Doe een klein beetje gek. Bestel gerust dat over-the-top vloer motief voor op de grond of bestel een vals plafond met oplichtende sterretjes en bestel op ebay je favoriete retro popcorn machine. Wat je ook wilt, richt de kamer in naar jouw voorkeur. 
 1.  Akoestiek. Hoe het geluid klinkt in de kamer heeft met veel te meer maken dan alleen de versterker en de luidsprekers die je gaat plaatsen. Geluid komt in golven zoals een oceaan, die golven blijven komen en botsen op en neer op dingen die ze tegenkomen tot ze uiteindelijk weggeëbd zijn. Als je geen rekening houdt met akoestiek eigenschappen van voorwerpen in je kamer dan is je werk eigenlijk nog maar half gedaan. 
 1. Bediening. Een grote frustratie onder de vele doe-het-zelf home theater gebruikers is de manier van bedienen. Als je meer dan één elektronisch apparaat hebt staan ken je dat probleem alvast. Een universele afstandsbediening kan ervoor zorgen dat je met één druk op de knop onmiddellijk van je film kan genieten. 
 1. Bass en/of LFE. Een subwoofer is niet gewoon een luidspreker die bas produceert. Bass komt van elke luidspreker en elke bass is niet hetzelfde als LFE (low frequency effect). Hier vergissen veel mensen zich in. Bass, subwoofer en LFE zijn ingewikkelde termen, maar met de juiste implementeren ervan kan ervoor gezorgd worden dat iedereen jaloers wordt op jouw home cinema systeem. 
 1. Kalibratie. Het is niet omdat je al je speakers ingeplugd hebt en je projector beeld geeft dat je klaar bent. Het geluid en beeld moeten uiteraard gekalibreerd worden. Deze handeling zorgt ervoor dat je home cinema producten niet alleen op -en top zullen presteren maar dat je producten echt uniek afgesteld worden aan de parameters van je kamer. Je scherm, je componenten, de afstand van de projector en de kleur van de muur beïnvloeden allemaal bet beeld. Je mag er dus nooit van uitgaan dat één setting ervoor zorgt dat je overal perfect beeld hebt. Uiteraard geld dit ook voor audio. 
 1. Omgevingsgeluid. Ben jij ooit al in een compleet stille ruimte geweest? Ik niet en jij waarschijnlijk ook niet. Zelfs als je oordopjes gebruikt zal je steeds je hartslag horen en je maag horen werken op de muesli pap van deze ochtend. Je home cinema ruimte zal waarschijnlijk ook niet stil zijn. Je projector, je versterker, de blu-ray speler, je airco, de media servers … ze maken allemaal lawaai. Je gaat je home theater zo ontwerpen dat je apparaten ofwel niet in de zelfde ruimte staan of weggestopt worden in speciale racks die het geluid dempen. Sommige projectoren maken wat geluid als de auto focus aan het werken is. Dit kun je opvangen door je projector zo ver mogelijk van je eigen oren weg te monteren. Als je normaal naar een film aan het kijkt bent ga je hier niet al te veel van merken, maar als het een stille scene is – als bijvoorbeeld de acteurs aan het fluisteren zijn – kan dat geluid wel plots storen.

home cinema in kelder

Een cinema in de kelder? Lees dan verder.

Kelders kunnen de ideale plaats zijn om home cinema system te installeren, maar ze hebben elk hun uniek probleem. Hier in België is het vrij normaal om een kelder te hebben en daarom zijn deze ruimtes meestal ideaal om een home theater te herbergen. Als er al vensters zijn, dan zullen het kleine vensters zijn en kelders zijn ook meestal mooie vlakke ruimtes welk perfect zijn om de acoustiek te kunnen beheersen. Dat gezegd zijnde hebben kelders ook hun unieke problemen. Eén van die problemen is vocht, je moet altijd eerst opzoek gaan naar eventuele vochtplekken of plaatsen waar het zou kunnen lekken als er overvloedige regen is. De meeste woningen hebben geen vochtige kelders maar toch die dingen nakijken vergt niet heel veel tijd en spaart een hele hoop miserie uit als het toch vochtig moest worden. Toch last van vocht in je kelder? Laat een aannemer deze ruimte vochtvrij maken. Ook een niet te missen probleem in de kelder kunnen diverse leidingen zijn. Verwarming, airco, water, … noem maar op, al deze buizen kunnen in de weg zitten met het aanleggen van jouw perfecte home theater. Een professionele integrator weet op voorhand welke buizen herplaatst kunnen worden en welke niet. In sommige kelders kan er ook een probleem ontstaan met de hoogte en vooral wanneer de projector aan het plafond bevestigd worden en er voor hoge zetels gekozen wordt. Ook niet te vergeten is dat vele kelders smalle ingangen hebben welk enkele praktische problemen kunnen opleveren voor het nodige materiaal in de kelder te krijgen. Vensters? Als ze er toch zijn moeten ze met het juiste materiaal ook verduisterd kunnen worden, net zoals “bovengrondse” cinema systemen. Akoestisch gezien is een kelder al best in orde op zichzelf, maar dankzij gebruik te maken van akoestische panelen kun je eenvoudig modificaties in de akoestiek van een ruimte brengen. Als je toch met een laag plafond moet werken en smalle doorgangen hebt kan je bijvoorbeeld LED strips gebruiken om deze zones aan te duiden en daardoor de ruimte toch een tikje veiliger kunt maken. Je wilt natuurlijk je hoofd niet stoten als je even recht wilt staan als alle lichten gedimd zijn.

Zo gaan wij te werken voor een home cinema te installeren

Je hebt waarschijnlijk al een idee van welke merken je gebruik wilt maken met het installeren van je home cinema. Misschien ook niet, geen erg, wij begeleiden je zo goed mogelijk. In het volgende gedeelde ga ik je de stappen uitleggen hoe wij een home cinema project aanpakken. Als je een doe-het-zelver bent kan je dit proces natuurlijk volledig overnemen.

Stap 1. De bekabeling voorzien. Bekabeling wordt meestal voorzien voor de gyproc wanden (of andere afwerking) geplaatst worden. Dit is de fase net voor de muren worden afgewerkt en het plafond bijvoorbeeld toegeplakt wordt.

Stap 2. Als de bekabeling voorzien is moet hij uiteraard volledig getest worden om er ons van te verzekeren dat elke kabel werkt zoals het hoort. Aansluitingen voor de luidsprekers, ingebouwde audio aansluitingen, alles wordt tijdens deze fase gecontroleerd.

Stap 3. Nog steeds geduld hebben. We adviseren steeds dat de apparaten enkel en alleen geïnstalleerd worden als de ruimte volledig afgewerkt is. Stof en ander bouwafval is een ramp voor je home cinema apparatuur.

Stap 4. Je audio en video rack opbouwen. Een integrator maakt op voorhand de installatie voor je klaar in zijn showroom of magazijn. Alles wordt tot in de puntjes voorbereid zodanig dat de volledige rack naar de locatie kan gebracht worden en aangesloten worden. Je kan perfect in deze fase aan je integrator vragen om de rack al te mogen bekijken.

Stap 5. Als al de constructie werken gedaan zijn wordt alles aangesloten. Dit is dan ook het moment waarop alle elektronica wordt aangesloten en naar de locatie gebracht.

Stap 6. Als alle elektronica geïnstalleerd is, worden eerst alle componenten getest voor te kijken dat alles perfect werkt. Nadat deze testen zijn uitgevoerd wordt het gehele systeem gekalibreerd. Wil je ISF kalibraties laten toepassen? Vraag dan aan de integrator of hij de nodige licenties hiervoor heeft.

Stap 7. Hier krijg je de nodige uitleg over de bediening van je systeem. Meestal krijg je hier een beginners cursus en kan je de meeste vragen stellen aan de integrator. Plan direct al een vervolg bezoek in om nogmaals de bediening te overlopen en eventuele extra vragen te laten beantwoorden die er opgedoken zijn.

Stap 8. Het vervolg bezoek. Ondertussen zul je wel een lijstje hebben met vragen, de integrator gaat al deze vragen beantwoorden en nog extra bediening mogelijkheden uitleggen.

Stap 9. Afleveren bekabelingsplannen. In deze fase zal de integrator al de nodige bekabelingsschema’s en gedocumenteerde aanpassingen doorgeven per email zodanig dat jij deze in een archief kan bewaren voor toekomstige aanpassingen.

Stap 10. Chillen in de home cinema -en niet vergeten reclame te maken voor de integrator !


  [recaptcha]  Het laatste multimedia nieuws