“Doe dat toch gewoon allemaal draadloos” – “Je moet helemaal geen kabels meer voorzien alles doen we toch gewoon draadloos” – “Een alarm? Bekabelen? Waarom? Dat doe je toch gewoon draadloos?” – “Aansturing van de Airco? Bekabelen? Maar neen, doe maar draadloos” – “Camera bewaking? Dat is nu allemaal nu draadloos” – “Een Smart TV netwerk bekabeling voorzien? Das toch allemaal draadloos man!”
Bovenstaande zijn slechts enkele van de uitspraken die ik de afgelopen jaren heb mogen aan horen. Wel eigenlijk, iedereen in de custom integrator sector kent deze uitspraken maar al te goed. Hier komen wij dan af, de integrators, de bouwers van intelligente woningen met onze gekke netwerk kabels. Elektriciens verklaren onze knettergek, diverse installateurs zeggen dat we ons dringend moeten bijscholen, want alles kan nu draadloos en architecten willen nergens kabels zien.
Draadloze netwerken zijn fantastisch goed om ervoor te zorgen dat we overal online kunnen zijn in onze woning via onze smartphone of tablet. Maar WiFi heeft enkele zware problemen in vele andere toepassingen. In welke toepassingen dan? Wel, bijvoorbeeld jouw smart tv. Dat grote beest in de hoek (of tegen de muur) dat ieder jaar groter en groter en slimmer en slimmer wordt. En hoe slimmer hij wordt, hoe meer honger naar internet jouw platte tv krijgt. En denk je dat alleen de televisie in de woonkamer zoveel honger heeft? Uiteraard niet, de platte tv in de keuken wil zich ook voeden aan het internet. Wist je dat, twee derde van de woningen in het Verenigd Koninkrijk (ik heb van België geen cijfers, maar we kunnen best de vergelijking doortrekken) hebben meer dan drie televisies in huis. En deze flat screen televisies worden steeds slimmer dus hongeriger en dan ben ik nog niet eens aan het praten over al de randapparatuur, zoals een Bluray speler, Chromecast, XBMC, Raspberry, Mediaspelers, Apple TV enzoverder … die we willen aansluiten op die flatscreens.
De theorie.
In theorie zijn draadloze netwerken snel en hebben ze een hele hoop bandbreedte die ze vlekkeloos kunnen verdelen over al de draadloze toestellen. In theorie is het mogelijk met de laatste nieuwe 802.11ac draadloze routers high definition signalen door te sturen. In theorie. Want in praktijk heb jij dikke muren, vloerverwarming, isolatie met een extra laag isolatie op, draadloze telefoons, een babyfoon, een microgolf oven, bluetooth apparaten, buren met draadloos internet, oudere toestellen die op je wifi willen verbinden, enzoverder … De lijst van factoren die invloed kunnen hebben op de snelheid en het bereik van je draadloos netwerk zijn immens, waardoor plots high definition draadloos sturen een uitdaging van de 21ste eeuw wordt.
Het probleem.
Als we er nu vanuit gaan dat we mogen zeggen dat HD oude technologie is, want Netflix streamed ondertussen UltraHD of 4k naar je nieuwe smart tv. UltraHD verbruikt 10X meer bandbreedte dan high definition content. We gaan een standaard gezin voorleggen, volg even mee. Karel gaat op zijn Playstation via het Playstation Netwerk gamen tegen zijn beste maten en tegelijk ook nog een video opname maken om te streamen op Youtube. Zijn zus Sandra kijkt naar haar favoriet Youtube kanaal terwijl op haar smartphone de laatste nieuwe Spotify radio stream met Justin Bieber aan het afspelen is. Jij zelf zit tegelijk op de laptop een bloemen pakket in je favoriete webshop uit te kiezen om iets goed te maken met je partner wat gisteren fout gelopen is. De internet aansluiting zelf daar ligt al jaren het probleem. Telenet bijvoorbeeld, die blazen probleemloos 120mbit binnen naar je modem en heb je wat centen per maand uit te geven dan geven ze je met plezier 200mbit. Dat zijn ultra snelle lijnen.
Plots gebeurt het, Netflix begint te bufferen, te stotteren, je zoon begint te schreeuwen dat zijn verbinding wegvalt en je hoort je dochter roepen dat ze Justin niet meer hoort zingen. En daar bovenop, wou jij net je online betaling uitvoeren en je verbinding viel weg.
Jij kent deze problemen, want deze problemen ervaar je nu al.
Hallo netwerkkabel.
Betaalbaar en toch niet hip. Gemakkelijk en goedkoop te installeren en toch is onze oude beste vriend niet pertinent aanwezig in nieuwe woningen. Als we naar het bedrijfsleven kijken zijn Cat5 of Cat6 netwerk kabels de backbone van elk bedrijfsnetwerk, groot of klein over heel de wereld. Deze Cat kabels kunnen snelheden aan tot 1 Gigabit/S per apparaat. Dat is 1000 Mb per apparaat. 1000. Mb. Dat is héél veel. En onze vriend, de Cat kabel is multifunctioneel. Hij kan ook gebruikt worden om HDMI signaal van je Telenet, Belgacom, Indi, Voo of andere decoders rond te sturen in je gehele woning. En hier is de oplossing dan, elk apparaat dat je bekabeld kan aansluiten verbruikt weer minder op je draadloze netwerk. Waardoor je andere draadloze apparaten beter gaan werken.
Dus, als je gaat bouwen of verbouwen, bekijk vast en zeker de mogelijkheid om toch die éxtra netwerk kabel te voorzien. Het bespaart je alleen maar problemen. Wil jij graag jouw plannen bespreken kom dan compleet vrijblijvend langs in onze showroom te Lummen. Contacteer ons hier om een afspraak te plannen!
Dit artikel is tot stand gekomen na enkele weken vol draadloze ergernissen gecombineerd met uitspraken van diverse technici die betrokken kunnen zijn met de bouw van een woning.
Dit artikel is meer dan 6 jaar oud - waarschijnlijk is deze informatie niet meer relevant of van toepassing.
コメント