Vanaf het ogenblik dat Apple aankondigde dat ze in de Smart Living Home Automation wereld gingen stappen ontstond er een grote buzz onder elke professional, analist en enthousiasteling. Wat is Apple HomeKit? Zal Apple Homekit beter, sneller en makkelijker zijn dan de meeste domotica systemen op de markt?
Meer dan 6 maanden later, wanneer het initiële nieuws gelanceerd werd op de bekende keynote hebben we wel wat meer informatie, maar tegelijkertijd staan we nog nergens. Afgelopen januari op de grote CES (Consumer Electronic Show) beurs hebben diverse fabrikanten hun Homekit apparaten laten zien, maar als ze eerlijk zijn waren het vooral prototypes welk we daar te zien gekregen hebben.
Met welke apparaten zal Homekit dan werken?
Er zullen Homekit gecertificeerde producten op de markt komen, deze zullen gebruik maken van de WiFi of Bluetooth verbinding op je iPhone of iPad. Toen Apple op hun keynote hun eerste voorstelling van Homekit deed, somde ze een hele resem partners op die compatibel gingen zijn met hun oplossing. Zo zagen we Philips, Chamberlain, Kwickset, Withings, Netatmo, Cree, iHome, Haier, Sylvania, Honeywell en verschillende andere spelers verschijnen op de keynote. Hoogst waarschijnlijk zullen er producten nu al op de markt zijn die met een eenvoudige firmware update compatible kunnen worden met Homekit, dus er is hoop voor jouw –vul zelf het type en merk hier in- apparaat dat dit ook gaat werken op Homekit.
Apple heeft alvast gezegd dat het geen intentie heeft om te gaan communiceren met niet compatible Homekit producten, maar daarentegen hebben ze wel geen probleem met zogenaamde “Hubs” die ervoor zorgen, dat bijvoorbeeld jouw Z-Wave contact sensoren verbinden kunnen maken via een hub naar het Apple Homekit protocol. Insteon bijvoorbeeld doet dit nu al voor andere protocols waardoor het mogelijk wordt Z-Wave producten te koppelen aan bijvoorbeeld KNX domotica.
Zal Homekit dan meer dan alleen een applicatie zijn?
De meeste Homekit gecertificeerde apparaten zullen wel komen met een eigen applicatie, waardoor je niet een heel domotica systeem moet kopen om je woning Smart Living te maken. Stel dat je een deur sensor of water sensor wilt, dan hoef je alleen dit apparaat aan te schaffen, de applicatie te installeren en je kunt perfect dit toestel gaan gebruiken. Het is namelijk zo, het is niet omdat je een Homekit enabled apparaat gaat kopen, dat je daarom de functies van Homekit moet gaan gebruiken. Het grote voordeel zal zijn dat je extra functies aan je sensor gaat kunnen koppelen. Een voorbeeld van zo een scenario zou dan zijn : “Als water sensor water detecteert stuur dan bericht naar de philips Hue lamp in de woonkamer en laten deze knipperen of van kleur veranderen”.
We weten eigenlijk nog niet zeker als Homekit wel een applicatie zal zijn, de gegevens die we op dit moment hebben over Homekit zijn te beperkt. Wat we wel weten is dat het Homekit protocol zal toelaten, apparaten in groepen te verdelen en scenario’s gaan te maken. Net zoals elk intelligent domotica systeem tegenwoordig zou moeten kunnen doen. We kunnen dus gerust zeggen dat Homekit een geavanceerde vorm van IFTTT zal zijn of iets in het genre van hun huidige Healthkit app.
Homekit zal voornamelijk Siri gaan gebruiken
Eén van de grootste toepassingen van Homekit zal het gebruik van Siri zijn. Dankzij Siri zal het mogelijk worden, je Smart Living woning gaan te bedienen met je stem. Op dit moment gebruiken we Siri (eindelijk!) voor het versturen van tekst berichten, dingen op te zoeken op het internet of gewoon voor de weg te vragen. Met Homekit wordt het dan mogelijk om je lichten uit te schakelen, je thermostaat een stand hoger te zetten en je deuren op slot te doen. Apple is niet de eerste fabrikant wie hier mee op de proppen komt, maar heeft ondertussen wel bewezen dat Siri stabiel genoeg is voor deze dingen te beheren.
Er zijn op dit moment een hele resem doe het zelf domotica systemen die deze functies ook aanbieden, maar als we dan eerlijk moeten zijn, werken deze voice-control toepassingen niet altijd naar behoren. Het grote verschil zal zijn, zoals aangehaald, Apple heeft al een shitload ervaring met Siri, dus automatisatie toevoegen zal geen probleem mogen zijn voor onze beste Apple vriendin.
Het typische probleem met de andere fabrikanten is dan ook dat je verschillende stappen moet ondernemen om de voice control te starten. Je moet je telefoon unlocken, pincode ingeven, applicatie zoeken, applicatie starten om daarna de functie voice control te activeren en dan je commando inspreken. Met Siri geintegreerd in het iOS ecosysteem moet je enkel op de home knop duwen en praten.
Dus we mogen gerust zeggen dat Siri een basis functie gaat worden in het Homekit systeem.
Zal er een Homekit hub bestaan?
Waarschijnlijk niet, of misschien toch wel. Er zal niet één toestel bestaan dat een Apple Homekit Hub gaat worden, maar veel mensen speculeren dat de AppleTV deze functie wel eens toegewezen zou kunnen krijgen. Maar het Apple Watch Event op 9 maart, leerde ons dat Apple eigenlijk nog niets van wijzigingen heeft aangekondigd op hun Apple TV. Apple heeft wel min of meer bevestigd dat een Apple TV nodig zal zijn om Siri te kunnen gebruiken als je niet thuis bent om je apparaten te bedienen. Dus toch een soort van netwerk bridge die een externe beveiligde verbinding gaat leggen naar je lokaal netwerk.
Er zullen hoogstwaarschijnlijk wel hubs gaan uitkomen. Zoals ik eerder vertelde, kondigde Insteon aan dat ze een hub gaan uitbrengen die compatibel zal zijn met Homekit. Meer informatie over deze hub nodig? Klik hier.
Zal Homekit Z-Wave (of andere protocollen) van hun troon afstoten?
Neen, helemaal niet. Sommige mensen denk dat deze draadloze protocollen allemaal heel nieuw zijn zonder geschiedenis. Wel, dat zijn ze niet. Zigbee en Z-Wave zijn protocollen die al heel lang op de markt zijn en zoveel aanpassingen ondertussen gehad hebben. Stabiliteits- upgrades, software aanpassingen, noem maar op! Wat er waarschijnlijk gaat gebeuren is dat Homekit compatibel zal zijn met één van de voorgenoemde protocollen.
Op dit moment, en waarschijnlijk nooit, zal je geen producten kunnen kopen die alleen compatibele zijn met Apple Homekit. In hun meest pure vorm zal elk Homekit gecertificeerd product een iOS app hebben en zal communiceren via WiFi en Bluetooth LE. Hoogst waarschijnlijk zullen de meerderheid van deze apparaten een vorm van draadloze verbinding ingebouwd hebben.
Mijn mening? Ik denk dat Apple ervoor gaat zorgen dat de domotica markt een enorme boost gaat krijgen. Er gaan zoveel apparaten beschikbaar zijn dat de klassieke domotica installateurs het moeilijk gaan krijgen omdat ze op dit moment verouderde technologie aan het installeren zijn. Elk modern Smart Living apparaatje gaat intelligent worden en je gaat niet altijd meer een professionele installateur nodig hebben. Je gaat iemand nodig hebben die je begeleidt met een keuze te maken in deze apparaten. Je mag eigenlijk Homekit beschouwen als een laag toegevoegde waarde in je slimme woning. Homekit zal geen backbone zijn zoals Nikobus, Control4 en KNX maar een bedieningsschil die hangt over verschillende hardware elementen.
Dit artikel is meer dan 6 jaar oud - waarschijnlijk is deze informatie niet meer relevant of van toepassing.
Comments