Op CEDIA 2014, heeft Savant hun nieuwe iOS en Android app voorgesteld. Via deze applicatie kan een gebruiker zelf automatisatie scenes maken en functies zelf eenvoudig programmeren en dit gecombineerd met het maken van foto’s van de desbetreffende setting. Hun nieuwe cloud dienst daarbovenop zorgt voor eenvoudige netwerk functies (lees het artikel “Internet of Things”) en makkelijke toegang vanop afstand.
Savant is niet echt een gekend merk in onze contreien. Savant had dan ook een uniek domotica systeem. Hun oplossing was dan ook helemaal gebouwd rond een Apple eco systeem. In 2009 kwamen ze op de proppen met de gebruikersinterface TrueImage (daarvoor nog gekend onder de Virtual Control”). Wat een zeer innovatief systeem was.
Hun laatste oplossing (die ze hebben voorgesteld op de CEDIA 2014 EXPO) is een nieuwe generatie van “user experience”. Dankzij de Single App Home – de naam van hun applicatie – heeft de eindgebruiker zelf controle over de instellingen van zijn smart home. En het maakt zelfs niet uit als het nu iOS of Android is.
Met deze nieuwe applicatie kunnen gebruikers op een zeer eenvoudige wijze schema’s en scene’s maken vanop hun portable devices. Bij deze meeste type domotica systemen moet je de integrator bellen – hopen dat hij snel kan langskomen – betalen voor de verplaatsing – en betalen voor de werkuren. Deze punten zijn gekend als een bron van ergernis voor vele mensen die een smart home hebben laten installeren. Wat een money-pit voor de eindgebruiker lijkt te zijn is dit eigenlijk ook voor de integrator. De kosten die hij moet vragen voor het betalen van zijn technieker –en verplaatsing worden amper vergoed dankzij de vele loonlasten en andere taxen die tegenwoordig moeten betaald worden op werkuren en dergelijke. Maar dat is een volledige andere discussie.
“De meest belangrijke persoon in de gehele domotica keten is en blijft de eindgebruiker” – zegt Tim McInerney, de marketing man bij Savant. “Eindgebruikers willen – en dat wilt Savant ook – een maximum belevenis uit hun integratie halen, dat is dan meerwaarde voor de eindgebruiker en meer toekomstige integraties voor de integrator”
Voor eindgebruikers hebben ze het “programmeer” gedeelte heel eenvoudig gemaakt. Je klikt op ‘NIEUWE SCENE’ en (hier wordt het verdomd innovatief!) daarna kan je kiezen tussen “onthoud” de bestaande settings om later toe te voegen OF maak een nieuwe scene en kies vanuit een drop down menu de apparaten (verlichting, televisie, …) die mee in deze scene thuis horen.
En hier wordt het ubercool. Als achtergrond bij de scene kan je op eenvoudige wijze een foto (van de ruimte bijvoorbeeld) nemen met je smartphone of tablet en die als achtergrond plaatsen bij die specifieke scene. Met een druk op de knop activeer je dan deze setting. Ik weet uit goede bron dat elke integrator hier achter vraagt.
Een praktijkvoorbeeld
Stel, je hebt een leuk feestje op zaterdagavond. Je hebt elke verlichtingskring ingesteld naar de perfecte setting, je hebt de playlist gevonden die ervoor gaat zorgen, dat als je bezoekers naar huis gaan, je gegarandeerd een 10 op 10 voor gezelligheid gaat krijgen. Niet vergeten, je hebt ook de airco of verwarming ingesteld op de juiste temperatuur. Hier komt het. Je knalt op de knop “CAPTURE” om deze complete setting op te slagen voor het volgende feestje volgende maand.
Omdat een foto meer zegt dan duizend woorden, neem je een foto van deze ruimte of een item dat deze setting vertegenwoordigt.
Eindgebruikers kunnen op dezelfde manier bijvoorbeeld verlichting scene’s koppelen aan tijden van de dag. Denk bijvoorbeeld aan een bepaald dim percentage wat ’s morgens gebruikt moet worden en hoe snel de verlichting moet aan of uit dimmen. Ja, je leest dit goed, de eindgebruiker kan zelf de ramp rate (snelheid van dimmen) van de dimmers instellen.
Een nieuw tijdperk is aangebroken
Eigenlijk als je de verschillende domotica startups van de afgelopen jaren gaat bekijken zijn deze functies terug te vinden in de vele doe-het-zelf merken. Maar de aanpak van Savant is toch wel wat unieker. Je hebt nog steeds een integrator nodig om het gehele systeem aan te sluiten. Waarom? Een volledig (ik gebruik wel het woord volledig) domotica systeem op zetten is niet echt mogelijk met de verschillende doe-het-zelf componenten zoals Loxone en Qbus of de eenvoudige KNX cursussen die je her -en der kan volgen.
A/V integratie is niet altijd mogelijk met doe het zelf merken.
Voor een integrator is het kinderlijk eenvoudig om een deurbel te koppelen aan een netwerk camera (bijvoorbeeld aan de voorkant van een woning) – die dan op zijn beurt de televisie op pauze zet – en het beeld van de netwerk camera op de televisie doet laat verschijnen. Onmogelijk (bij mijn weten) met de doe-het-zelf systemen. Wil je de super populaire Philips Hue lampen koppelen aan je Loxone, Qbus en KNX bus? Vergeet het. Kan dit bij Savant? Je kan zelf de lamp indraaien maar je moet nog steeds de integrator bellen die op een correcte wijze deze lamp gaat integreren in je domotica. Je zult dus absoluut altijd een integrator nodig hebben, dat is volgens mij ook de enige sleutel naar een succesvolle integratie. De integrator gaat er net voor zorgen dat het eerder genoemde praktijk voorbeeld vlekkeloos werkt.
User experience en cloud oplossing
Savant heeft veel geleerd door de jaren heen. Hun nieuwe interface is zo helder en duidelijk, dat elk andere interface er nu verdomd lelijk uitziet. Standaard is de nieuwe interface zo gemaakt dat je de verschillende kamers op je scherm te zien krijgt, in plaats van al die andere systemen waar altijd de functies op de eerste plaats komen. Maar tegelijkertijd kan een eindgebruiker met een druk op de knop Spotify laten spelen in de keuken. Als een eindgebruiker het echt wilt, kan de integrator, wel nog de functies op de eerste plaats laten komen. Hun cloud systeem dan? Dankzij Savant Plus, is het mogelijk je Savant systeem te koppelen aan een cloud omgeving van de fabrikant zelf waardoor het kinderlijk eenvoudig wordt netwerk instellingen te wijzigen op het systeem. Zo kan de eindgebruiker (weer de eindgebruiker!) zelf kiezen welke push notificaties ze krijgen op tablets of smartphones of welke email berichten uitgestuurd worden.
Mijn conclusie
Er komt een compleet nieuw tijdperk aan. Draadloze technieken zoals Zigbee zijn betrouwbaar geworden, bluetooth staat op punt. Apple staat om de hoek te loeren met hun HomeKit domotica, Google zit elke beloftevolle automatisatie startup op te kopen – Samsung volgt in hun schaduw en elke zichzelf respecterende fabrikant is opzoek naar oplossingen om de installatie kosten naar beneden te brengen. Control4 komt er met “Composer Express” aan (om de eindgebruiker een deel zelf laten te programmeren), Crestron gaat plots de massa markt aanspreken met hun “Pyng” oplossing en Logitech komt op de proppen met een bluetooth automatisatie systeem.
Spannend. Er zijn zoveel oplossingen voorgesteld de afgelopen maanden, dat het wel verdomd moeilijk begint te worden om een partij te kiezen. Het grotere probleem daarbovenop is, dat school drop outs zoals mezelf – plots beginnen domotica systemen te installeren en verkopen. En dit niet altijd op een correcte manier. Combineer dit dan weer met fabrikanten die plots niet meer bestaan na vijf of tien jaar en je hebt een hele resem ontevreden klanten die beginnen te zeggen, dan doe ik het wel zelf…
Wat is jullie mening?
Dit artikel is meer dan 7 jaar oud - waarschijnlijk is deze informatie niet meer relevant of van toepassing.
Comments