Wat is domotica ? Onze eigen visie.
Domotica is het geheel van technische oplossingen, zoals telecommunicatiemiddelen en computers, die gebouwen (zowel residentiële als commerciële omgevingen), huishoudelijke apparatuur bedienen en bewaken. Deze oplossingen kunnen de veiligheid in huis waarborgen, comfort vergroten en automatiseren. Volgens het woordenboek …
Smart Living drukt het een tikkeltje anders uit, en wij praten over een geïntegreerd systeem dat alle toestellen mooi laat samenwerken en een groter geheel laat vormen. Onze oplossingen hebben namelijk als doel de verhoging van comfort, communicatie, veiligheid, rationeel energieverbruik en flexibiliteit.
Het gaat om een volledige oplossing, waarin alle mogelijke vormen van automatisering opgenomen kunnen zijn : verlichting, verwarming, videofoon, inbraak en –brand beveiliging, zonneblinden en rolluiken, alles is met elkaar verbonden via het hetzelfde systeem. Met een enkele druk op de knop kan je bijvoorbeeld de sfeer verlichting inschakelen de televisie aanzetten en tegelijkertijd de blinden sluiten om geen reflecties op het scherm te krijgen.
Bovendien zitten alle elektrische toestellen, die bediend kunnen worden, centraal weggestopt, in bijvoorbeeld een technisch lokaal. Alle toestellen zijn ook aan elkaar gekoppeld, wat als resultaat geeft dat men onderlinge interacties kan ontwerpen. Als bijvoorbeeld een schuifvenster wordt opengezet in een kamer, dan kan het systeem zo geprogrammeerd worden dat de verwarming in die desbetreffende kamer wordt afgezet. Of als er niemand meer in de kamer aanwezig is (wat gecontroleerd wordt met aanwezigheidsdetectoren) dan kan het licht worden gedimd of kan de luidspreker in dat vertrek worden uitgeschakeld.
Bij het slapengaan kan domotica met één druk op de knop volstaan om alle beneden verlichting uit te schakelen, de verwarming lager te zetten én het anti-inbraak systeem te activeren. Onze totaal oplossingen, zijn echte vernieuwende domotica oplossingen die worden geprogrammeerd om een serie handelingen automatisch uit te voeren. Zeg dus maar, dat het je leven kan beïnvloeden op een positieve manier.
Hoe zit een domotica totaal oplossing dan in elkaar?
Een domotica oplossing houdt in dat alle informatie van de toestellen in een woning om beurt worden verzameld, en anderzijds, dat instructies gegeven worden aan een systeem, dat op zijn beurt bepaalde taken gaat uitvoeren. Hart van het gebeuren is een centraal systeem dat via laagspanningsbekabeling (geen gevaar aanwezig!) alle informatie verwerkt. “circuits” (we willen het niet te technisch maken!) zitten drukknoppen die u zelf kan kiezen, maar ook alle andere toestellen die gegevens verstrekken aan het systeem. Dit domotica systeem bestaat zoals eerder besproken, uit een centrale unit, die alle gegevens analyseert en zorgt dan er ook voor dat alle toestellen die moeten werken, op het gepaste moment elektrische stroom krijgen. Anders gezegd : Dit type systeem kan op elk moment van de dag, zelfs als u aan het genieten van een Mojito op een ver strand, doorgeven aan je smartphone, wat een bepaald toestel van status heeft.
Nog anders gezegd : Het is dus perfect mogelijk, na te kijken of je kids de lichten weer hebben aangelaten in de badkamer of niet. Ook als je niet thuis bent. Praktisch gezien wilt dit zeggen : Als je op de knop ‘verlichting living’ drukt, zal het signaal dat deze drukknop genereert een spanning sturen naar de centrale unit. Die controleert op dat moment de stand van de verlichting, voert dan het bevel uit (als hij merkt dat de verlichting niet aanstaat) naar de bekabeling van de desbetreffende lampen in deze ruimte. Deze gaan op hun beurt branden. Simpel toch?!
Moet ik mij onmiddellijk een compleet systeem aanschaffen?
Je kan dus bijvoorbeeld beginnen met een automatische (draadloze) besturing van de verwarming en de verlichting, en dit op een later tijdstip uitbreiden. Wist u dat dit ondertussen bijvoorbeeld ondertussen perfect draadloos mogelijk was? De enige boodschap die we met een aanmanend vingertje willen vertellen is dat we steeds moeten vooruitdenken, daar helpt Smart Living u uiteraard bij.
Als je verwacht dat je domotica systeem in een later stadium de zonneblinden, rolluiken, garagedeuren, buitenverlichting elektrisch wil laten functioneren, doe je er goed aan om al bij de installatie (of renovatie) van je woning wachtbuizen te laten voorzien. Dit zijn buizen in kunststof die in de muur of vloer verzonken kunnen zitten. Deze buizen kunnen wij samen met u tactisch plaatsen en op het moment van de uitbreiding er de nodige bekabeling in voorzien, dit bespaart extra kosten (op een later tijdstip) omdat wij dan bijvoorbeeld niet zullen moeten breken, kappen of slijpen.
Ik heb een bestaande woning, kan ik domotica integreren?
Uiteraard.
Zijn er geen wachtbuizen voorzien zullen we inventief moeten te werken gaan, dat lukt vast en zeker met systemen zoals Control4 , Vantage of Crestron. Er zijn zoveel verschillende oplossingen voor mooi en esthetisch domotica elementen te integreren. Zo zijn er bijvoorbeeld wireless thermostaatkranen, draadloze luidsprekers (enkel voeding nodig!), draadloze hdmi zenders, of bijvoorbeeld mogelijkheden voor beeld via UTP te versturen.
Hoeveel zou zoiets kunnen kosten?
Domotica is een oplossing dat zowat alle mogelijkheden biedt voor een volledige automatisering van een woning. Er zijn zoveel oplossingen mogelijk, zoals bijvoorbeeld controle op afstand van verschillende functies van je woning via telefoon of internet. Maar een dergelijke uitgebreid systeem (dat je in diverse stappen kan afwerken) vraagt dan maatwerk.
Klik alvast hier om een afspraak aan te vragen met één van onze vertegenwoordigers.
Wat zijn de meest gebruikte oplossingen?
De geïntegreerd domotica systeem die Smart Living het meest plaatst (we installeren zelf!) zijn automatisaties van verlichting, verwarming en inbraak alarm systemen. Geautomatiseerde zonwering systemen en/of rolluiken, automatische poorten en garagepoorten vormen dikwijls de volgende stap.
Welke oplossingen zijn dan allemaal mogelijk?
Garagepoort
Het openen van een garagepoort die automatisch reageert op een zender in je auto verhoogt het comfort. Je moet niet meer uitstappen (zeker niet als het regent), niet meer je een breuk heffen aan een zware garagepoort. Je moet gewoon simpelweg dichtbij je garagepoort komen, het domotica systeem herkent je auto (via een RFID bijvoorbeeld) en de poort gaat vanzelf open. Dit werkt zelfs op bestaande garagepoorten! U kan hier altijd vrijblijvend CONTACT met ons hierover opnemen.
Videofoon
Dit kan een bestaande deurtelefoon zijn waar we via bestaande (of nieuwe) netwerk bekabeling een kleine camera aan kunnen toevoegen. Resultaat? Eén druk op de knop, en de uitzending op de digitale decoder (bijvoorbeeld, digibox, belgacom decoder of andere) wordt op pauze gezet en uw televisie toestel schakelt automatisch over naar het camera beeld van de voordeur. Een systeem dat je comfort verhoogt, je hoeft niet naar de voordeur te lopen – en ook je veiligheid. Je ongewenste bezoekers immers vanop veilige afstand doorsturen.
Automatische buitenverlichting
De meest voorkomende en de meest gecommercialiseerde automatisering. De lamp gaat branden indien de detector beweging vaststelt. Jen kan de gevoeligheid instellen zodat je lamp niet bij de kleinste beweging aanspringt, en je kan de tijd apart in stellen dat de lamp aanblijft. Naast het verhoogd comfort (automatische verlichting als je thuiskomt of als een bezoeker aankomt) biedt dit systeem ook een goede inbraak beveiliging.
Zonwering en rolluiken
Deze kunnen automatisch open en dicht gaan op vooraf ingestelde tijdstippen, of ze kunnen geactiveerd worden door de intensiteit van de zonnestraling, ze kunnen dichtgaan als het begint te regenen of hard begint te waaien. Mogelijkheden die je comfort en lifestyle zullen beïnvloeden, en beter nog je comfort zullen verhogen. Eveneens zal deze domotica oplossing ervoor zorgen dat je energie kan besparen en je huis (ook bij afwezigheid) een bewoond uitzicht zal geven. Handig toch?
Verwarming
Een kamerthermostaat is waarschijnlijk de oudste vorm van automatisatie (domotica) die er bestaat. In combinatie met een programmeerbare klok met een dag of weekprogramma kan je de temperatuur regelen. Wie wilt deze niet intelligenter maken? Een mooi afgewerkt home automation (of domotica) systeem kan ervoor dat je vanuit je luie zetel via je smartphone of televisietoestel je verwarming kan regelen. Of nog beter … wie wil nu zijn verwarming niet aanschakelen vanop afstand een half uurtje vooraleer de kids thuis komen?
Tuinsproeisystemen
Een opkomende oplossing, enorm handig en zorgt ervoor dat de tuin er steeds fris en gezond blijft uitzien. Stel de gewenste hoeveelheid water in, het moment dat er besproeit moet worden, of laat het systeem automatisch bepalen, wanneer een bepaalde temperatuur een bepaalde tijd heeft aangehouden. Sensoren zorgen ervoor dat de juiste hoeveelheid water wordt gegeven en dat het systeem niet sproeit als de grond vochtig genoeg is.
Ventilatie
Deze systemen zijn ondertussen verplicht en daardoor zwaar aan hun opmars bezig bij nieuwbouw of uitgebreide verbouwingen. Sommige systemen hebben een ingebouwd regelsysteem waardoor het systeem zich aanpast aan de weersomstandigheden zoals temperatuur, windsnelheid, … Als men deze systemen combineert met een domotica systeem kan het net allemaal iets makkelijker. Men kan de toevloed van verse lucht regelen. Hebben je woensdag een filmavond met de vrienden in de privé home cinema? Dan stel je in je timer van je domotica systeem in dat het ventilatie systeem hier bij rekening moet houden. Uitsluitend op die dag.
Wat nu?
Al deze domotica oplossingen zijn alleen mogelijk als ze op een correcte manier geïnstalleerd, geconfigureerd en geprogrammeerd worden. Daar wil Smart Living net het verschil maken. Neem contact met ons op voor een eerlijke evaluatie van uw nieuwbouw –of bestaande woning.
Dit artikel is meer dan 8 jaar oud - waarschijnlijk is deze informatie niet meer relevant of van toepassing.
Comments